Image may contain: 2 people, people sitting

Dugaan yang Allah beri itu adalah tanda penghapusan dosa dari Allah. Allah menduga sesuatu kepada kita sebagai penghapusan dosa untuk mengangkat darjat kita.

Ambil sebab-sebab supaya Allah mengubah keadaan menjadi yang lebih baik. Berdamai dengan Allah dulu, bertaubat kepada Allah dulu mohon agar Allah merahmati diri kita dan hamba-hamba-Nya yang lain. Mungkin kita menjadi sebab berlakunya bala yang turut terkena kepada makhluk-makhluk yang lain.

Kerana itu mulai dari sekarang kita berdamailah dengan Allah dan mohon agar dijauhkan dari segala bala bencana. Kita tidak tahu mungkin doa kita akan dimakbulkan oleh Allah dan menjadi asbab terselamatnya hamba-hamba-Nya yang lain dari bala yang turun.

Musibah atau dugaan adalah sebahagian daripada tanda kasih Allah terhadap hamba-Nya. Oleh itu sebagai muslim, wajib kita bersangka baik atas segala musibah atau dugaan yang berlaku terhadap diri kita, keluarga kita, sahabat-sahabat kita atau sesiapa sahaja.

Antara empat sebab berlakunya suatu musibah atau dugaan adalah yang pertama untuk memperolehi kasih sayang Allah, untuk diuji kesabaran seseorang, untuk elakkan musibah yang lebih besar terutamanya yang membabitkan keimanan seseorang dan juga sebagai penghapusan dosa oleh Allah.

Barangsiapa siapa yang terkena musibah dugaan dan dia bersangka baik dengan menghadirkan salah satu atau semua sebab di atas, maka ketahuilah bahawa kalian dikasihi oleh Allah.

— Habib Ali Zaenal Abidin bin Abu Bakar al-Hamid