Majlis Mahabbah Bersama Habib Ali bin Abu Bakar
Thursday, December 27, 2012 Posted by tok faqir
Labels: Agama, Cinta Allah dan Rasul, Galeri, maulidul rasul, Rasulullah
Kunjungan kedua oleh Al-Habib Ali bin Abu Bakar pada 26 Disember 2012 disambut dengan meriah oleh para hadirin yang datang dari dalam dan luar negeri Terengganu. Walaupun keadaan cuaca yang hujan dan banjir yang melanda di beberapa tempat di negeri Terengganu ini tidak menghalang bagi mereka-mereka para pencinta kepada Rasulullah s.a.w. untuk hadir sama di dalam majlis yang berkat ini yang mana terdapat pujian-pujian yang dilontarkan melalui aluanan qasidah-qasidah tanda mahabbah dan kasih sayang dan kerinduan seorang kekasih kepada sang kekasihnya yang tidak pernah berjumpa, bersua mata yang selalu merindui akan sapaaan akan sang kekekasihnya iaitu Syayyidul Al-Mustofa Rasulullah S.A.W.

Para jemaah mula memenuhi ruang solat Madrasah Al-Hidayah bermula dari masuk waktu maghrib. Jemaah yang teridri dari golongan orang awam dan juga tolabah-tolabah dari beberapa pusat pengajian pondok kelihatan mula datang sejurus selepas solat maghrib. Keadaan cuaca yang agak baik pada malam itu seolah-olah memberi kemudahan dan kesenangan untuk mereka sampai dalam majlis ini

Mudir Madrasah Al-Hidayah, Al-Fadhil Ustaz Mustaffa Kamal memulakan acara dengan mengalu-alukan para hadirin dan hadirat yang datang dari jauh dan dekat. Sementara menanti ketibaan Al-Habib, majlis diteruskan dengan bacaan Ratib Hadad dan selepas itu diiringi pula persembahan alunan qasidah oleh pelajar Pondok Darul Mahajirin, Bukit Jong (Pondok Bukit Jong) yang diketuai oleh Ustaz Muis. Oleh kerana kehadiran yang begitu ramai yang tidak dijangka memandangkan keadaan musim hujan ini, solat isyak

terpaksa dilakukan 3 kali kerana ruang madrasah tidak menampung jumlah kehadiran pada malam itu.Walaubagaimanapun majlis berjaya diteruskan dan selepas solat isya’, majlis diteruskan lagi dengan alunan qasidah oleh pelajar Madrasah Al-Hidayah sementara menunggu kedatangan Al-Habib dan rombongannya. Difahamkan Al-Habib dan keluarganya ditempatkan di rumah Dato’ Dr Syed Salleh Az-Zawawi yang jaraknya dari Madrasah lebih kurang tidak sampai 10 minit.

Ketibaan Al-Habib disambut dengan alunan thola a badru alayna.. dan semua hadirin berdiri bagi menghormati tetamu seorng ulama’ dan juga merupakan timbalan mudir di Dar Al-Mustofa, tarim, Yaman. Seterusnya majlis diteruskan dengan bacaan maulid Dhiya Ullami’ dan kemudian tausiyah ringkas oleh Al-Habib. Waaupun tausiyah dalam bahasa arab tetapi dapat menarik dan dihayati oleh para jemaah kerna penterjemahnya adalah merupakan murib kepada Al-Habib yang sudah lama belajar di Yaman dan selalu mengikuti Al-Habib dalam siri lawatan dakwahnya seluruh tempat.

Pastinya pengalaman berada dalam majlis yang sebegini yang seringkali diadakan di Madrasah Al-Hidayah ini merupakan sesuatu yang tidak dapat dilupakan. Kesan daripada berada dalam majlis ini dibawa pulang kerumah masing-masing dengan penuh keberkatan dan keredhaan daripada Allah..insya Allah. Moga kita semua sentiasa diberi peluang dan menghadirkan diri dalam majlis yang seperti ini. Hanya mereka yang dipilih oleh Allah sahaja dapat berada di taman syurga ini. Sama-samalah kita berdoa agar sentiasa dipilih oleh-Nya. Salam dan selawat kepada junjungan besar kita, Nabi yang membawa cahaya kebenaran, menerangi akan kegelapan, pembuka kepada segala yang tertutup. Rahmatul Lilalamin..Sayyidul Wujud Al-Mustofa Rasulullah S.A.W.

Advertisements