Posted by: Habib Ahmad | 11 November 2012

Menutup aurat elak fitnah

Menutup aurat elak fitnah

Noraini Ismail
Senangkah mendedahkan aurat? Jawapannya susah kerana setiap kali seseorang wanita itu hendak berpakaian, dia akan pastikan baju yang dipakai sedondon dengan beg dan kasut. Begitu juga jika ditanya lagi senangkah seseorang wanita itu menutup aurat? Jawapannya juga sama iaitu susah.

Wanita yang berpakaian menutup aurat tidak lari daripada berdepan masalah memastikan tudung yang dipakai bersesuaian dengan baju. Bagi yang terikut perkembangan fesyen tudung terkini, sanggup bersusah payah melilit tudung mengikut kreativiti masing-masing.
Kesusahan menutup aurat berbaloi

Semua itu pastinya mengambil masa untuk wanita berdandan. Walaupun memakai pakaian menutup aurat juga menyusahkan, tetapi kesusahan yang dilalui berbaloi kerana berpakaian menutup aurat dituntut oleh agama.

Sebaliknya bagi golongan yang bersusah payah mendedahkan aurat, terpaksa pula menanggung dosa kerana kekhilafan itu menyebabkan mereka terdedah kepada perbuatan mungkar seperti maksiat, perzinaan dan dirogol.

Mohd Zamri yang juga pengacara Adik dan Al-Quran terbitan TV9 memetik firman Allah SWT: “Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu, anak-anak perempuan dan perempuan-perempuan beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar), cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha mengasihani,” (Surah al-Ahzab, ayat 59)

Mohd Zamri berkata, berdasarkan perkembangan sekarang, ramai wanita berpakaian sopan, tetapi belum menepati ciri-ciri menutup aurat yang ditetapkan Islam. Ada yang memakai tudung, tetapi tudung tidak menutupi dada, pakai baju berlengan pendek serta berkain singkat.

Katanya, walaupun tiada penetapan khusus bentuk atau rekaan pakaian untuk wanita Islam, tetapi ia hendaklah selari dengan kehendak Islam iaitu tudung melebihi dada, baju tidak menampakkan susuk tubuh dan kaki ditutupi sarung kaki.

Punca zina

Beliau turut membahaskan ayat membicarakan mengenai zina yang mana penzina wanita disebut terlebih dulu diikuti penzina lelaki sebagai menunjukkan bahawa kejadian zina berpunca daripada wanita kerana tidak menutup aurat.

Seseorang wanita yang tidak menutup aurat, kecantikannya menjadi sajian mata lelaki dan ini mendorong nafsu lelaki meluap untuk melakukan maksiat.

Justeru, wanita dinasihatkan supaya sentiasa memelihara aurat mereka supaya tidak menjadi fitnah kepada diri sendiri terutama bagi wanita yang menutup aurat, tetapi tidak menepati kehendak syarak.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: