Posted by: Habib Ahmad | 30 September 2012

Berdakwah ikut keperluan manusia

Berdakwah ikut keperluan manusia

Burhanuddin Abdul Jalal

Dakwah adalah usaha perpindahan paradigma umat manusia kepada satu tahap yang sesuai dengan tabiat semula jadi manusia ciptaan Allah SWT. Ini bermaksud, perpindahan berasaskan kesedaran daripada kekufuran kepada keislaman, kesesatan kepada kebenaran, kemungkaran kepada hidayah, negatif pada positif dan perkara buruk kepada kebaikan.

Selain itu, dakwah juga bermaksud sebagai usaha mengubah satu situasi kepada yang lebih baik dan sempurna, baik terhadap peribadi, organisasi atau masyarakat. Dakwah bukan saja sekadar usaha peningkatan pemahaman keagamaan, tingkah laku dan pandangan hidup saja, tetapi juga menuju sasaran yang lebih luas.
Apatah lagi pada masa kini dakwah harus lebih berperanan menuju kepada pelaksanaan ajaran Islam secara lebih holistik dalam pelbagai aspek kehidupan. A Hasjmy dalam bukunya Dustur Dakwah Menurut al-Quran (1994), menegaskan dakwah ialah satu kurikulum dan penerangan yang lengkap, juga satu kegiatan ajakan, baik dalam bentuk lisan, tulisan, mahupun tingkah laku, yang dilakukan secara sedar dan terencana dalam usaha untuk mempengaruhi orang lain.

Oleh itu jelas bahawa dakwah adalah satu usaha serius dijalankan dalam usaha mengajak manusia kepada agama Islam dan hidayah-Nya demi kesejahteraan hidup di dunia dan di akhirat, serta melaksanakan tuntutan-Nya dan menjauhi perkara dilarang.

Usaha dakwah perlu digandakan

Menyedari hakikat itu, usaha dakwah perlu digandakan bagi menyekat gejala sosial daripada terus berkembang dan meningkat dalam kalangan masyarakat. Masalah gejala sosial yang melanda negara khususnya golongan muda berada pada tahap yang membimbangkan.

Dalam masalah dadah, orang Melayu dikatakan paling ramai (71.4 peratus) terlibat dengan kes penagihan dadah (Laporan AADK 2010). Sehubungan itu, apakah usaha dakwah atau pengajaran serta pendidikan Islam yang sudah dilakukan pada semua peringkat sejak tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, institusi masjid, masyarakat dan seluruhnya tidak berkesan? Apakah pendekatan atau aspek pengurusan dakwah yang merangkumi aspek modul, pendekatan atau kaedah dakwah yang dilakukan oleh organisasi dakwah pada masa kini, perlu dilihat semula serta perlu dilaksanakan mengikut kesesuaian masa, golongan sasar dan tempat.
Pendekatan ini termasuk apa yang disebut oleh Franklin Covey The 7 habits effective people (2001) yang sudah menyenaraikan aspek Seek first to understand, then to be understood. Aspek itu merupakan prinsip penting yang perlu dihayati oleh pendakwah dan juga organisasi dakwah. Kegagalan memperkayakan pendekatan dakwah dan cara Islam dipersembahkan, bukan saja menjadikan manusia itu bosan dan menjauhkan diri apabila didekati, malah pendekatan yang tidak relevan itu bakal menjadi fitnah kepada agama.

Selain itu pada masa kini khususnya pada era kecenderungan masyarakat untuk kembali merujuk kepada aspek Emotional Spiritual Quotient (ESQ) di samping emosi dan intelek. Pada umumnya syarahan agama terbahagi kepada dua iaitu:

Kategori pertama dinamakan sebagai ceramah agama.
Kategori kedua, dimasukkan ke dalam latihan profesional.

Ubah pendekatan dakwah

Sehubungan itu semua organisasi dakwah perlu berubah pendekatan dakwah ke arah yang lebih profesional dan mempunyai ciri-ciri tertentu seperti modul latihan yang mempunyai konsep yang tertentu, merealisasikan prinsip seek first to understand, then to be understood, iaitu dengan maksud melakukan penilaian kepada golongan sasaran yang mempunyai pelbagai kategori, pangkat, karakter atau pun pelbagai ragam manusia.

Oleh yang demikian dakwah yang hendak disampaikan, perlu bersifat ergonomik, iaitu disiplin sains yang berkaitan dengan reka bentuk mengikut keperluan manusia, merangkumi teori, prinsip, data dan metod ke arah memanfaatkan secara maksimum kemanusiaan manusia dan sistem secara keseluruhannya.

Selain itu, pemantapan pengurusan dakwah ini juga merangkumi aspek pendakwah sama ada yang berkhidmat dengan organisasi kerajaan, agensi swasta atau secara persendirian atau apa yang dipanggil sebagai pendakwah atau penceramah bebas

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: