Puasa Yang Berkualiti

Puasa yang berkualiti ialah puasa yang dijaga pantang-larang dan disiplinnya. Terdapat dua kategori disiplin (pantang larang) dalam ibadat puasa iaitu disiplin fizikal dan dispiplin spiritual.

1) Disiplin Fizikal – menahan diri dari makan, minum dan melakukan seks disiang hari.

2) Disiplin Spiritual (Rohani) – menahan diri dari perbuatan keji seperti:-

a) Menjaga mulut dari bercakap benda yang dilarang, mengumpat,

Daripada Abu Hurairah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda, “Apabila seseorang kamu berpuasa, janganlah ia bercakap perkara-perkara yang kotor dan sia-sia, dilarang juga bertengkar dan memaki hamun. Apabila ia dimaki hamun oleh seseorang atau pun diajak bermusuhan maka hendaklah ia berkata, “Sesungguhnya aku berpuasa hari ini”

b) Menjaga mata dari melihat benda yang dilarang

c) Menjaga telinga dari mendengar benda yang dilarang seperti umpatan, muzik.

d) Menjaga anggota lain dari sebarang perkara mungkar, kaki dari menuju ke tempat maksiat.

Sah puasa jika kita hanya menjaga disiplin “fizikal” sahaja, cuma tidak berpahala. Lagipun Nabi menyuruh kita agar menjaga kedua-dua disiplin fizikal dan spiritual puasa.

Puasa yang Rugi (Tidak Berkualiti)

Ramai orang yang berpuasa tapi tidak dapat apa-apa melainkan lapar dan dahaga.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Berapa banyak orang yang berpuasa tetapi dia tidak mendapat apa-apa dari puasanya kecuali hanya lapar dan dahaga.”

Daripada Abu Hurairah r.a. katanya bahawa Nabi s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang tidak meninggalkan percakapan bohong dan berkelakuan buruk sedangkan ia berpuasa, baginya tidak ada kelebihan (pahala) di sisi Allah selain dari lapar dan dahaga sahaja yang didapatinya.” (Riwayat Bukhari)

Share this: