Takut MISKIN…

Habib Umar membacakan ayat ini dalam pengajian subuh bulan Ramadhan …

Allah Berfirman:

ٱلشَّيْطَانُ يَعِدُكُمُ ٱلْفَقْرَ وَيَأْمُرُكُم بِٱلْفَحْشَآءِ وَٱللَّهُ يَعِدُكُم مَّغْفِرَةً مِّنْهُ وَفَضْلاً وَٱللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

Syaitan menjanjikan (menakut-nakuti) kamu dengan kemiskinan dan menyuruh kamu berbuat kejahatan (kikir); sedang Allah menjanjikan untukmu ampunan daripada-Nya dan karunia. Dan Allah Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha Mengetahui. [2:268]

Habib Umar kata…

Kata para ahli Ma’arifatullah:
‘Kemiskinan yang Rasulullah minta perlindungan darinya adalah takut akan kemiskinan.’

Dan takut akan kefakiran adalah senjata paling besar yang digunakan oleh syaitan ke atas manusia.

‘Kalau kita ingin ke majlis ilmu dan zikr saja,kita akan dirisaukan akan rezki kita…’kalau engkau pergi itulah inilah..’Ini adalah kerana syaitan itu tugasnya untuk menakut-nakutkan diri kita akan kefakiran’.

Memang benarlah kata2 itu…

Biasanya,kita sering beri alasan akan keuzuran kita untuk tidak dapat datang ke majlis ilmu dengan alasan2 yang remeh.Diantaranya,kemiskinan.

Alasan yang diberikan…’in budget’,’tak boleh keluar selalu kerana perlukan kos yang banyak’.Akan tetapi,bila lihat semula,jika perkara2 lain tidak mengapa pula berlebihan.Mana dengan makanan,baju,kasut,beg,hp n etc yang melebihi dari keperluan.Sehingga berlaku contradiction ‘kata susah tapi boleh pula beli macam-macam’.

Kalau untuk ilmu saja,kita berkira sangat akan duit yang dikeluarkan tapi jika selain itu…keluarkan duit macam air.Apalah sangat wang diinfaqkan untuk ilmu itu berbanding dengan ilmu yang kita perolehi?!Mahukan mutiara tapi tidak sanggup korbankan jiwa dan harta.Dan sebenarnya kita tidak adil dengan diri kita sendiri kerana terlalu melebihkan keperluan zahir sehingga terlupa akan keperluan batin iaitu pengisian rohani kita dengan ilmu dan zikir.

Hakikatnya,kita terlalu bergantung pada usaha kita sendiri tanpa yakini dengan sebenar-benarnya bahawa DIA yang memberi rezki.

Ya Allah,tenangkan hati kami akan segala ketentuanMU…
http://almaarif87.blogspot.com/