Posted by: Habib Ahmad | 28 Ogos 2011

Habib Munzir : Amalan Malam Idul Fitri dan Siangnya 1 Syawal

Habib Munzir : Amalan Malam Idul Fitri dan Siangnya 1 SyawalPublished on September 6, 2010 in Bulan Syawwal, Bulan Muharram and Artikel Islam.

adakah amalan khusus yang bisa saya amalkan ketika masuk malam takbiran? dimana terkadang orang merasa merdeka akan romadhon. dengan kebebasan yang tidak terkontrol.
Sabda Rasulullah saw : hiasilah Ied kalian dg Takbir.

Sabda Rasulullah saw : Barangsiapa mengucapkan SUBHANALLAH WABIHAMDIHI pada hari Idulfitri sebanyak 300X, dan menghadiahkannya untuk ummat muslimin, maka masuklah pada setiap kubur 1000 cahaya, dan Allah jadikan dikuburnya kelak baginya bila ia wafat 1000 cahaya pula

Barangsiapa yg menghidupkan malam idul fitri dg Tahajjud dan mengingat dosa dan bertafakkur, maka Allah akan membuat hatinya terus hidup pada saat matinya semua hati. (Sumber – Mukasyiaftulquluub – Imam Ghazali bab Fadhlul Ied)

Sumber Habib Munzir Al Musawwa


Responses

  1. terima kasih habib..
    jadikanlah saya murid habib.. pencerahan dr habib sangat brharga buat saya yg bnyak dosa

  2. Alhamdulillah..utk saya yg masih tercari2 amalan apa yg harus saya lakukan malam ied ,artikel ini sangat2 menolong saya.
    Tahun ini giliran saya balik kg suami.biasanya kami akan balik 1 hari awal,tapi thn ini saya memujuk suami balik pada pagi syawal selepas subuh kerana saya nak penuhi mlm ied dengan amal ibadat yg x pernah saya lakukan seumur hidup saya..kalau buat di kg agak sukar sebab ipar duai ramai.jadi disebabkan rasa berdosa kerana mungkin telah mengecil hati ibu mertua,saya lakukan solat istiqarah mohon petunjuk daripada Allah yg mana baik utk agama saya.Kuasa Allah suami saya terpaksa menyelesaikan kerjanya mungkin hingga malam.Jadi alasan balik pagi syawal adalah lebih jelas dan hati saya pun sudah tenang kembali.Sesungguhnya Allah Maha besar dan Maha penyayang.

  3. Tulisan ini yang saya cari, terimakasih, saya memperoleh pencerahan, semoga penulisnya memperoleh pahala yang setimpal amien.

  4. assalamualaikum warohmatullohi wabarokatuh….saya pengen sekali mendapat sanad resmi rottibul attoz bib,saya mohon njenengan mw memberi ijazah sanad tsbt beb….terima kasih..assalamualaikum warohmatullohi wabarokatuh.

  5. terima kasih habib.baru saya tau tentang amalan malam idulfitri.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: