Posted by: Habib Ahmad | 22 Disember 2010

Buku Baru: Ulama Warisan Rasulullah

Buku Baru: Ulama Warisan Rasulullah


Ulama Habaib ialah ulama-ulama berketurunan Rasulullah SAW. Biografi mereka dihimpunkan dalam buku ini sebagai mengingati jasa-jasa mereka yang kekal mengharum meskipun mereka sudah tiada lagi di dunia ini. Ulama habaib yang diceritakan dalam buku ini terdiri daripada ulama habaib seluruh dunia termasuk dari Yaman, Malaysia, Indonesia, Arab Saudi dan Singapura. Sebahagian daripada ulama-ulama habaib ini dianggap sebagai wali Allah dan mempunyai karamah tersendiri.

Antara ulama habaib yang terkenal termasuk Habib Muhammad Husein al-Aidrus, Habib Alwi Muhammad al-Haddad, Habib Ahmad Alwi al-Haddad, Habib Muhammad Idrus al-Habsyi, dan Sayyid Muhammad Alawi al-Maliki. Seorang daripada mereka iaitu Sayyid Alwi bin Tahir al-Haddad pernah menjadi mufti Johor dan dianggap ulama dan sejarawan yang hebat pada zamannya.

Habib Muhammad Husein Al-Aidrus, ulama yang pendiam? Habib Alwi Muhammad Al-Haddad, sangat menjaga jarak dengan pemerintah? Habib Ahmad Alwi Al-Haddad, berkelakuan ganjil? Habib Muhammad Idrus Al-Habsyi yang mengasihi fakir miskin dan anak yatim, Sayyid Muhammad Alawi Al-Maliki yang pemurah, Habib Anis Alwi Al-Habsyi yang bersenyuman manis menawan.

Turut disajikan gambar-gambar para ulama habaib yang menarik dan kata-kata ulama di setiap akhir biografi mereka meski tidak kesemuanya.

Dalam buku ini juga, ada sebuah biografi ulama habaib bernama Sayyid Muhammad bin Alawi Al-Maliki di mana salah seorang murid beliau merupakan guru saya, Ustaz Bahtiar bin Hud. Saya ada selitkan gambar guru saya dan sahabat-sahabatnya bersama Sayyid Muhammad dalam biografi beliau tersebut.

Harga senaskhah: RM25.00 (Sem. Malaysia) RM28.00 (Sabah/Sarawak)

Anda boleh memesan buku ini melalui penerbit Inteam Publishing di http://bacadengaramal.blogspot.com

Advertisements

Responses

 1. jazakumullah ahsanaljaza…amin

 2. Di indonesia ada tidak ya ? Manaqib Ahlul Bait.

 3. Insyallah ana akan cari buku ni .Jazakallahu khairan.Shukran mahbub

 4. […] Buku Baru: Ulama Warisan Rasulullah Ulama Habaib ialah ulama-ulama berketurunan Rasulullah SAW. Biografi mereka dihimpunkan dalam buku ini sebagai mengingati jasa-jasa mereka yang kekal mengharum meskipun mereka sudah tiada lagi di dunia ini. Ulama habaib yang diceritakan dalam buku ini terdiri daripada ulama habaib seluruh dunia termasuk dari Yaman, Malaysia, Indonesia, Arab Saudi dan Singapura. Sebahagian daripada ulama-ulama habaib ini diangga … Read More […]

  • Saya ingin memesan bagaimana cara nya ???

 5. alhamdulilah semoga kita dapat manafaat dunia dan akhirat

 6. alhammdulillah

 7. semoga kita mendapatkn syafaat dari ROSULLAH S.A.W kelak di akhirat… amien…….

 8. ada sapa2 yg boleh tolong belikan kepada sy x?

 9. jaza kumullah khoeron jaza

  • somoka umat islam sadar dengan kesalahan yang mereka buat selama ini

 10. Marilah kita sama-sama memerangi golongan syiah yang telah membunuh umat Islam di dunia terutama di Syria dan Mesir. Sebagai bukti kita Cintakan Rasulullah SAW dengan sebenar-benar Cinta.

  • Tidak boleh memerangi sesama muslim.

 11. […] Buku Baru: Ulama Warisan Rasulullah | Kecintaan dan … – Posted by: Habib Ahmad | 22 Disember 2010 Buku Baru: Ulama Warisan Rasulullah… […]

 12. titip doa untu keluarga kami agar mencitai Sayyiduna Muhammad da Ahli baytnya. syukron


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: