QUNUT JANGAN TA’ASSUB..?

 

QUNUT JANGAN TA’ASSUB..?

 

Golongan anti qunut mula kelihatan didada akhbar dengan mengkeji amalan qunut dengan katanya tidak bersandarkan dalil yang tepat dan sebagainya.

 

Golongan anti qunut adalah sebenarnya dari golongan Wahabi yang menimbulkan terus polemik dalam masyarakat islam Malaysia yang bermazhab Syafei r.a .

 

Pihak ahkbar nampaknya telah diresapi dengan artikal-artikal dari aliran Wahabi yang bertentangan dengan “Enakmen Pentadbiran Agama Islam” negeri-negeri di seluruh Malaysia yang menegaskan amalan umat islam didasarkan kepada Mazhab Syafei r.a.

http://al-subki.blogspot.com/

 

 

Kepada golongan Wahabi jangan suka mengkeji-keji amalan mazhab Syafei dengan mengatakan perlu bersandarkan dalil yang sahih.

Amalan qunut adalah suatu ijtihad yang jelas didalam mazhab Syafei dan apa yang telah diijtihadkan itu adalah sah diguna pakai.

Tentang terdapat ijtihad yang lain ,yang bertentangan adalah tidak membatalkan apa yang telah diijtihad dalam mazhab Syafei berdasarkan qaedah fikh:

 

الأجتهاد لا ينقض بالأجتهاد

Bermaksud: Ijtihad tidak membatalkan ijtihad .

 

 

Kalau begitu halnya , maka apa yang telah diijtihadkan oleh Imam Syafei boleh diamalkan sekalipun terdapat ijtihad yang bertentangan.

 

 

Membaca doa’ qunut didalam solat subuh bukanlah wajib , namun dihukumkan sunat ab’adh .Bagi mereka yang tertinggal dengan sengaja atau sebab terlupa baginya sunat melakukan sujud sahwi bagi menampal apa yang tinggal.

 

 

Di dalam fikih Shafei , qunut terbahagi kepada tiga bahagian :

1-qunut subuh

2- qunut witir

3- qunut nazilah.

 

 

Dalil bagi qunut subuh itu jelas , adalah seperti yang dirwayatkan daripada Anas r.a dalam hadith yang sahih:

 

فأما في الصبح فلم يزل يقنت حتى فارق الدنيا

 

 

Maksudnya: Adapun pada sembahyang subuh maka senantiasa Rasullullah s.a.w membaca doa’ qunut hingga Rasullullah s.a.w bercerai dengan dunia(sehingga wafat).

 

 

Hadith telah disebut oleh Imam Ahmad dan al-Dar al-Qutni.

 

 

Imam al-Baihaqi telah juga menaqalkan dari khalifah yang empat dimana mereka beramal dengan apa yang difahami dari hadith ini.

 

 

Telah meriwayatkan oleh al-Baihaqi daripada Ibnu Abbas :

 

كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يعلمنا دعاء ندعو به فى القنوت من صلاة الصبح

 

Maksudnya: adalah Rasulullah s.a.w mengajar ia akan kami doa’ yang mendoa akan kami dengan dia pada qunut SUBUH ..